Geen producten (0)

Wespen

Wespen

Wespen algemeen: Wespen kunnen beschouwd worden als zeer nuttige insecten, ze helpen ander schadelijk ongedierte te verdelgen en ruimen dode insecten op. Ook kunnen ze stuifmeel overbrengen. Toch worden ze over het algemeen beschouwd als hinderlijke insecten die een bedreiging vormen voor onze gezondheid.

Wespensteken: Wespensteken zijn voor de meeste mensen vervelend en kunnen voor sommigen fataal aflopen.

Gevoelige slachtoffers kunnen binnen het uur nadat ze zijn gestoken ernstig ziek worden of in het ergste geval zelfs komen te overlijden.

De ontwikkeling: Een in het vorige jaar bevruchte jonge koningin overwintert op een beschutte plaats in gebouwen of onder de grond. De jonge koningin komt tevoorschijn in de lente, voedt zich met nectar en sappen en begint aan de bouw van haar nest van "wespenpapier", een mengsel van geknaagd hout, plantenresten en speeksel. Het nest kan op allerlei plaatsen gemaakt worden. In de grond, in een holle boom, in een spouwmuur of andere holle ruimte van een gebouw enz. Het eerste eilegsel komt binnen een paar dagen uit, de larven maken zijden cocons waarin ze zich verpoppen. Vier tot zes weken later verschijnen de eerste werksters. Zij zijn kleiner dan de koningin en allemaal vrouwtjes; de mannetjes komen later in het seizoen.

De vrouwtjes nemen de opbouw van het nest over, ze gaan opzoek naar voedsel en verzorgen en voeren de opgroeiende larven. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes. Eind van de zomer kan een nest meer dan 20.000 wespen herbergen. Bij het begin van de herfst bevruchten nieuwe mannetjes nieuwe koninginnen die weer opzoek gaan naar een plaats om te overwinteren. Het winterweer veroorzaakt de dood van de bestaande wespen.

Wespenbestrijding

De bestrijding van wespen en wespennesten brengen enkele risico`s met zich mee. Het is dus belangrijk enkele voorzorgsmaatregelen te treffen alvorens over te gaan op de bestrijding.  

Voor bestrijdingsmiddelen verwijzen wij u naar de speciale wespenrubriek op deze website. Hier vindt u enkel goedgekeurde bestrijdingsmiddelen tegen wespen en wespennesten, zowel chemisch als biologisch. 

Onderstaand ziet u enkele tips en maatregelen voor het "doe-het-zelf" bestrijden van wespen:

  1. Stop de opening, waardoor de wespen in en uit vliegen, nooit dicht!
    De wespen zullen net zolang zoeken en knagen, tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen er dus grote aantallen naar binnen komen. Met alle gevolgen van dien.
  2. Gebruik enkel een middel dat is voorgeschreven voor het bestrijden van wespen. Wij adviseren u een combinatie te gebruiken van spray en poeder: spray heeft een directe werking (begin hiermee) en poeder geeft een nawerking (liefst avond na de spray)
  3. Begin met de bestrijding als de schemer valt. Praktisch alle wespen zullen zich voor de schemer terug trekken in hun nest. Op deze manier is de kans het grootst dat u het gehele nest doodt.
  4. Draag beschermende kleding:  Lange mouwen, lange broek, draag handschoenen en dek uw nek en mouwen af.
  5. Als er zich tijdens de schemer wespen bevinden buiten het nest (bijv. onder een dakgoot) laat de bestrijding dan over aan een specialist! U heeft wellicht te maken met een (zeer) groot nest

Aan dit stappenplan met tips kunnen geen rechten worden ontleend. Tuinierdier.nl kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor (lichamelijk) letsel na toepassing van dit stappenplan of door de bij Tuinierdier.nl aangeschafte producten.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Meer over cookies »