Geen producten (0)

Schade in uw tuin door de taxuskever

Schade in uw tuin door de taxuskever

In de tuin komen veel soorten kevers voor. Gelukkig zijn de meeste daarvan nuttige opruimers die niemand kwaad doen en van de planten afblijven. Een uitzondering is de gegroefde lapsnuitkever of taxuskever. De larve van deze kever kan grote schade aanrichten. Maar u kunt hem bestrijden met zijn eigen natuurlijke vijand. 

De taxuskever kan in iedere tuin voorkomen. Overdag houdt hij zich schuil onder tuinafval of op andere donkere plekjes. Zodra het donker wordt komt de kever tevoorschijn om zich te goed te doen aan de randen van de bladeren van diverse planten. Dat ziet er niet fraai uit maar de plant gaat er niet dood van. De taxuskever is dus niet zo schadelijk. Zijn larve wel. Die eet de wortels van de plant op. Vooral bij vaste planten en kleine heesters kan hij zoveel schade aanrichten dat ze doodgaan. U kunt aan de plant zien of er larven bij de wortels zitten: de plant gaat er slecht uitzien en het blad verkleurt. 

Per jaar kunnen uw planten twee keer last hebben van de larven. In het voorjaar zijn er de larven die de winter hebben overleefd. Zij worden in het vroege voorjaar volwassen kevers die weer eitjes leggen. Vanaf mei ontwikkelen de nieuwe larven zich en eind juli gaan ze zich verpoppen. In augustus zijn zij kevers geworden. Uit de eitjes die deze kevers leggen, komen de larven die in het najaar de wortels van de planten beschadigen. Als het kouder wordt, gaan ze dieper de grond in om te overwinteren. 

Bestrijden met zijn Natuurlijke Vijand: het aaltje 
De larve van de taxuskever is gelukkig goed te bestrijden met zijn natuurlijke vijand: het aaltje. Deze eet de larve van binnen op en vermenigvuldigt zich razendsnel. Zodra de aaltjes volgroeid zijn, verlaten ze de inmiddels dode larve en gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. De beste periode om de larve van de taxuskever te bestrijden is gedurende eind maart t/m midden juni en vanaf augustus t/m begin oktober. De bodemtemperatuur moet liggen tussen de 10 en 25 graden, dit is de periode dat de larve aan de wortels van uw planten eet. Als de larven voorkomen in potten die in de winter naar binnen gaan, kunt u het aaltje inzetten als de grondtemperatuur 10 graden celcius is of hoger.