Geen producten (0)

Fruit uit eigen tuin!

Fruit uit eigen tuin!

Fruit en ook de fruitbomen zijn een veelbesproken item voor de tuin. Steeds meer mensen willen graag een mooie boom met gezond fruit! Het gehalte aan mineralen van fruit is van groot belang voor de mens. Veel vitaminen krijgen we door groenten, maar ook vers fruit bevat vooral veel vitaminen vlak na de oogst. Fruit bevat voornamelijk vitamine C, Caroteen. Fruit in de tuin slaat dus twee vliegen in een klap; gezond en mooi!

De aanschaf
Fruitbomen kunt u aanschaffen bij de tuincentra, deze hebben veelal een zeer uitgebreid assortiment. Bij de tuincentra krijgt u direct een gedegen advies, zowel over de verzorging van de fruitbomen als over de bemesting.

Het planten en eerste onderhoud
Fruitbomen kan men van de herfst tot de lente planten. Soorten zoals abrikozen en perziken, die meer warmte nodig hebben, kunt u het best na de winter planten.

Het beste is om het boompje 's nachts met wortels in het water te zetten, zodat vochtverlies verkomen wordt. Vervolgens kan men de beschadigde of luie wortels wegsnijden.
Eerst mag een oppervlakte van 2 m² op schopdiepte gegraven worden. (Bij een harde bodem moet dieper gegraven worden en nieuwe structuur aangebracht worden in het plantgat doormiddel van omscheppen van de aarde.)

Vervolgens moet er bodemleven en structuur worden toegevoegd aan het plantgat- dit doet men door er Plant-Startmix aan toe te voegen en eventueel nog Cocopeat Plantaarde-compost. Cocopeat is een product op basis van gecomposteerde kokosnootvezels. De bodemverbeteraar is opvallend rul van structuur en houdt prima water vast. In natte tijden zorgt het voor een goede afwatering. Plant-Startmix is een organische bodemverbeteraar verrijkt met micro-organismen die bij uitstek geschikt is voor de aanplant van bomen en heesters. Wanneer de bodem los gemaakt is en er bodemleven aan het plantgat is toegevoegd kan het boompje geplant worden. Dit moet gebeuren in vochtige aarde! Indien nodig tot het planten deze aarde bedekken of vochtig houden.

Het makkelijkste is om met twee man een jonge fruitboom te planten. Het plantgat mag na de voorbereiding verder worden uitgegraven tot 40 - 50 cm diepte. Let er ook op dat de wortels niet mogen knikken of knappen dus geef de wortels in de breedte ook genoeg ruimte! Let op dat de boom ongeveer net zo diep staat als in eerste instantie, in de kwekerij. De knoestige veredelingsplaats moet zich op een handbreedte boven de aarde bevinden (als deze zichtbaar is).

Als het fruitboompje geplant is kunt u een steunpaal aanbrengen, waaraan u later het boompje kunt bevestigen. Vervolgens kan één persoon het boompje loodrecht oprichten terwijl de ander het plantgat met aarde en Plant-Starmix van ECOstyle vult. Het boompje moet hierbij voorzichtig geschud worden, zodat er tussen de wortels geen grote holle ruimtes ontstaan. Vervolgens kan de aarde licht aangestampt worden en klaar!

Denk er daarna aan dat het boompje veel water nodig heeft; dus erg veel gieten! Dit geldt voor de eerste weken, zeker elke dag 2 maal. Denk eraan dat bij gebruik van een steunpaal het boompje niet te vast bevestigd mag worden. Op die manier heeft de jonge boom nog de nodige bewegingsruimte.

Bemestingsadvies 
Fruitbomen hebben ongeveer 1,5 keer zoveel bemesting nodig, dan andere planten/ bomen. U kunt hiervoor de Siertuin-AZ of de Tuinmest gebruiken.

ECOstyle-producten voor fruitplanten

Aardbeien-AZ: 
Wat is er nu beter dan onbespoten, vers geplukt fruit uit uw eigen moestuin? Sappige, door de zon gerijpte aardbeien of bessen, die zo te nuttigen zijn! Gezond en lekker; de beloning voor het aanleggen en onderhouden van een kleine of grote moestuin. Met ECOstyle Aardbeien-AZ® helpt u de natuur een handje. Alle voedingsstoffen - van A tot en met Z - zitten in deze ECOstyle meststof, speciaal voor alle soorten fruit. Uw resultaat? Een rijke oogst en uitermate smaakvol fruit. Door de toevoeging van kalium is uw fruit langer houdbaar. Met één keer strooien geeft de meststof tot 4 maanden voeding af, dus ook nog gemak! Uiteraard bevat deze speciale meststof de uniekeRhizaMax-Wortelactivator voor meer wortels en dus een sterkere plant. 

2 in 1 Druiven-groeipakket: 
Bevat de complete verzorging voor de druivenplanten. De speciale meststof geeft de juiste voeding voor deze sterk groeiende plant. De toegevoegde bodembacteriën stimuleren het zo belangrijke bodemleven. De zachte oceaankalk, zorgt voor een kalkhoudend milieu rond de wortels. Zo krijgt uw druivenplant een goede conditie, waardoor met name de weerstand tegen schimmelziekten wordt verhoogd. In het pakket is een informatieboekje bijgevoegd met tips en wetenswaardigheden over het verzorgen van druivenplanten.

(Bron: Ecostyle)