Geen producten (0)

Buxus

Buxus

De buxus is een zeer populaire plant. Daarom ook deze tippagina over de buxus, allemaal weetjes over die mooie groene schutting of de statige plant die uw tuin net iets speciaals geeft. De meest gebruikte buxus in de tuin is Buxus Sempervirens. Bij strakke tuinen wordt de buxus vaak gebruikt als twee grote bollen, piramiden, spiralen of twee vormsnoei-figuren bij de entree van de voordeur of de oprijlaan. Met de juiste voeding en verzorging kan een buxus in pot jaren mee en heeft in de zomer zowel als in de winter een chique uitstraling. Wilt u een redelijk grote vormsnoei-figuur zelf opkweken dan duurt dit wel tien jaar om deze te vormen. Wilt u beginnen met vormsnoei, dan is daar wel enige geduld voor nodig. De meeste mensen hebben het geduld en creativiteit niet om tot vormcreaties te komen. De buxus kan bij een goede bemesting en gunstige omstandigheden in de volle grond de plant wel 15 cm per jaar kan groeien. Buxus groeit goed in de zon, maar ook in de schaduw is het een zeer waardevolle plant. Het mooie aan de buxus is dat ‘ie in de winter ook groen blijft. 

Bodem 
Ook voor de buxus geldt, zoals voor andere planten, dat een goede bodem met veel bodemleven relevant is. De pH-waarde van de grond moet eigenlijk tussen de 5.5 en de 7 liggen, bij deze waarde zal de buxus goed groeien. Als de PH laag is, dus de grond te zuur, is het evenwicht in de bodem verstoord en hebben de buxusplanten het erg moeilijk. Kalktekort bij de buxus is te herkennen aan de weinige groei zijn en vaak hebben de bladeren gele uiteinden. Ook zullen er veel bloeiknoppen ontstaan, waardoor de plant niet fris en groeikrachtig oogt. De pH weer op de juiste hoogte krijgen kan met AZ-Kalk van ECOstyle. Tegen gebrekverschijnselen kan ook Bladgroen-Plus van ECOstyle worden ingezet. Dit is bedoeld om voedingstekorten magnesium, stikstof, Ijzer en kalk te herstellen. 

Snoeien 
Het aantal en de tijdstippen van de snoeibeurten van de buxus is afhankelijk van de groei van de buxus in uw tuin of pot. Normaal is de groei in de pot over het algemeen wat minder, daarom hoeft ook minder vaak gesnoeid te worden. 
Het beste is om de buxus in de zomer minimaal 2 keer te snoeien. U kunt snoeien in mei (denk er wel aan dat er geen nachtvorst meer is!) en rond juli en augustus. Voor de mensen die graag een mooie vorm in de buxus willen houden geldt; hoe vaker men snoeit, hoe meer de plant gaat vertakken en hoe voller de buxus wordt. Als u de plant dan minder kort knipt, houd je makkelijk model erin. Verder is er kans op zonverbranding als er veel gewas in één keer af wordt gehaald. Snoeien is noodzakelijk voor een mooie, volle buxus! Dus ook snoeien als u iets te laat bent… 

Snoeitips voor een mooie buxus:

  • Snoei regelmatig mei, juni, juli en augustus
  • Maak de plant een beetje nat voor het snoeien (knipt makkelijker)
  • Snoei niet in de felle zon
  • Zorg voor scherp gereedschap

Als snoeigereedschap kunt u gebruik maken van een heggenschaar, een elektrische heggenschaar en een speciale buxusschaar. Om buxusvormen te snoeien kun je ook gebruik maken van een snoeischaar of een gewone huis/tuin en keukenschaar. Zorg er wel voor dat de heggenschaar vlijmscherp is. Dit geeft veel minder snoeischade, dus minder bruine blaadjes. 

Planten 
Bij het uitplanten van goed afgeharde stek of buxusplanten in het algemeen, kunt u het beste als volgt te werk gaan. Graaf eerst een geul. De breedte is afhankelijk van het formaat van de plant. Strooi in de geul ECOstyle Plant-Startmix. Dit is een grondverbeteraar speciaal voor het plantgat ontwikkeld. Plant-Startmix bestaat uit hoogwaardige humus met micro-organismen. Het organisch materiaal is voornamelijk afkomstig van groenafval van biologische bedrijven en natuurterreinen. Van nature is de Plant-Startmix rijk aan bodemleven. Plant-Startmix verbetert de structuur van het plantgat middels grof, stabiel organisch materiaal. De toegevoegde micro-organismen dragen bij aan een actief bodemleven. Hierdoor blijft de plant verzekerd van zuurstof en zal het bodemleven zorgen voor een goede start. Ook Cocopeat Plantaarde-compost is een ECOstyle-product dat gebruikt kan worden om de bodem te verbeteren. Mocht uw bodem geen goede structuur hebben, kunt u Cocopeat gebruiken. Het is een product op basis van gecomposteerde kokosnootvezels. Het product is opvallend rul van structuur en houdt prima water vast. In natte tijden zorgt het voor een goede afwatering. Dit hoeft niet bij aanplanting, kan ook als de buxus al langer in de pot staat. Buxus in pot kun je het hele jaar door planten. Buxus uit de volle grond alleen planten in het voorjaar maart/april en vanaf september tot de vorst invalt. Verder is er sinds 2007 ook Cocopeat Buxus. Deze speciale buxus cocosgrond heeft net dat beetje extra kalk in de juiste samenstelling voor de buxus. Ook heeft deze grond voeding voor zo`n 6 weken. Daarna kun je bijmesten met bijvoorbeeld de Buxus-AZ. De Cocopeat-Buxus is uitermate geschikt voor potten, maar kan ook prima bij aanplant vermengd worden met de grond voor een betere beworteling!

Goede voeding 
De buxus is een ideale plant voor afscheidingen in de tuin of om in een mooie vorm in een pot te hebben. Het diepgroen houden van een buxus kan echter nog wel eens voor problemen zorgen. Buxus-AZ is een meststof die precies afgestemd is op de behoefte van de buxus. Het houdt de buxus mooi en diepgroen van kleur en de toegevoegde micro-organismen zorgen voor extra voeding en verrijken het bodemleven. Ook kan de buxus bij aanplant met Buxus-AZ beter wortelen waardoor de plant goed zal aanslaan. Buxus-AZ kan het beste geadviseerd worden wanneer de klant een kleine haag of buxus in potten heeft en die wil bemesten met een AZ-meststof, voor meerdere of grotere buxus is er Hagen-AZ.  

Ziekten & Plagen in de buxus 
De enige specifieke buxusplaag is de buxusbladvlo. Deze buxusbladvlo veroorzaakt misvormde scheuten met dicht opeen groeiende blaadjes. De insecten scheiden een wit wasachtig laagje af. De bestrijding hiervan kan met ECOstyle Spruzit

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Meer over cookies »