Geen producten (0)

Compost maken

Compost maken

Composthoop of -silo

U kunt een composthoop maken door het afval op een hoop te gooien of u kunt gebruik maken van een compostsilo. De plaats van de composthoop moet gemakkelijk bereikbaar zijn en bij voorkeur half in de schaduw liggen op een beschutte plaats. Tevens is het noodzakelijk dat de composthoop of het compostvat vrij contact heeft met de bodem, zodat allerlei insecten, wormen en bacteriën uit de grond in de hoop kunnen kruipen en vervolgens het gehele composteringsproces stimuleren. De opbouw van compost moet ook luchtig zijn, zodat zuurstof en vocht voldoende kunnen binnendringen. Zuurstof en vocht zijn namelijk van essentieel belang voor de groei van micro-organismen.

Snelle afbraak

Daarom moet al het organische tuin- en keukenafval zo goed mogelijk worden verkleind, zodat de compostbacteriën snel kunnen binnendringen en kunnen beginnen met de afbraak en omzetting van organisch materiaal. 

Zorg er ook voor dat u niet alleen bladeren of alleen gras tot compost verwerkt. Verschillende soorten afval gemengd stimuleren het composteringsproces en geven later een betere compost. Grasmaaisel kunt u het beste vermengen met houtachtig materiaal, zodat er nog lucht bij kan komen. 

Wat mag er wel op een composthoop en wat niet?

Wat mag wel op de composthoop? 
o Fijngemaakt hout en takken 
o Grasmaaisel 
o Bladeren 
o Oogstresten 
o Overig tuinafval 
o Eierschalen 
o Koffiefilters en theezakjes 
o Groenten- en fruitresten

Wat mag niet op de composthoop? 
o Zieke planten 
o Bloeiende en zaaddragende planten 
o Onkruid 
o Coniferenafval 
o Bedrukt papier 
o Metaal of blik 
o Glas, steen of plastic 
o Gekookte etensresten 
o Botjes en vlees 
o Aardappelschillen 
o Schillen van citrusvruchten

Compost maken

Compostmaker bevat verschillende soorten actieve bacteriën en voedingselementen. Deze vormen een ideale voedingsbodem voor het bacterieleven die de compostering enorm versnellen. Compost/ humus is een natuurlijke bodemverbeteraar en zorgt voor een levende, rulle en humusrijke grond, waarin planten een gezond wortelstelsel kunnen ontwikkelen. Compostmaker geeft al na 6 tot 8 weken een prima compost, die rijk is aan voedingsstoffen, grof en kruimelig is en heerlijk geurt naar bosgrond. En wat is er natuurlijker om het afval uit uw eigen tuin en huis te gebruiken voor mooie, rulle compost? En het afval in uw GFT-container vermindert, dus het mes snijdt aan meerdere kanten!

(Bron: Ecostyle)