Geen producten (0)

Rozen in uw tuin

Rozen in uw tuin

De roos is een geliefde en populaire plant. Het geslacht Rosa omvat vele soorten en rassen. Er zijn veel verschijningsvormen en soorten van de roos, zodat er vaak voor ieder wel een mooie roos bij zit. Er zijn onder andere Grootbloemige rozen, veelal te herkennen aan de lange stelen en de lekkere geuren. 

Floribunda rozen; veel voorkomende en rijk bloeiende trosrozen! Ze bereiken een hoogte van 50-100 cm en het zijn doorbloeiers. 
Rozen op stam en klimrozen. Dit zijn veredelde groot- of kleinbloemige rozen. Klimmende rozen zijn kruizingen tussen cultivars van wilde rozen en hybriden. Deze moeten worden geleid en aangebonden; ze zijn te zwaar om hun eigen weg te vinden. 
Parkrozen worden soms wel tot 3 meter hoog. Dit zijn éénmalig bloeiende en doorbloeiende rozen. Tot deze groep horen ook de botanische rozen. 
Miniatuurrozen. Hiermee worden de laaggroeiende rozen bedoeld. Vaak met grote hoeveelheid kleine bloemen met kleine blaadjes. Deze roosjes zijn erg geschikt voor kuipen en balkons. 

De bodem: 
Een goede verzorging van elke plant begint bij een goed bodem. In een biologisch gezonde bodem wemelt het van het leven. Elk van de aanwezige beestjes, zoals regenwormen, slakken, bacteriën, heeft zijn eigen functie in het natuurlijke proces. Het is dus belangrijk te zorgen voor een biologisch actieve bodem met goede structuur. Het verbeteren van de bodem kan met compost of Cocopeat. Voor compost heeft ECOstyle een Compostmaker om binnen enkele weken goede compost te hebben. Cocopeat is echt een bodemverbeteraar. Cocopeat bestaat uit gecomposteerde kokosnootvezels en houdt veel vocht vast! Ook verteert het niet snel, kortom een bodemverbeterend effect; ook op lange termijn. 

Het planten: 
Rozen kun je het beste aanschaffen bij de specialist; een tuincentrum of rozenkweker. Rozen ontplooien zich het beste op een zonnige standplaats. Bij muren en heggen moet daarom enige afstand worden gehouden. Een losse humusrijke grond, niet te nat, is de optimale bodem voor de roos. Zure grond is niet geschikt voor de roos. AZ-Kalk van ECOstyle zorgt ervoor dat de zuurgraad van de grond: pH-waarde, verhoogd wordt. 
Voor het planten kunt u de roos het beste een tijdje in een bak met water zetten zodat de wortels goed vochtig worden. Het plantgat moet ruim zijn zodat de plant er niet ingeduwd hoeft te worden! De entingplaats hoort ongeveer 5 cm onder de grond te zitten. ECOstyle heeft ook nog Plant-Startmix voor de verbetering van het plantgat. Hierdoor zal de plant beter aanslaan, de structuur is beter en er is bodemleven toegevoegd. Ook hier is Cocopeat een aanrader om de plant tegen uitdroging te beschermen! Houd dit vooral het eerste jaar in de gaten. 

Het snoeien: 
In het voorjaar moet de roos teruggesnoeid worden. Zwakke scheuten kunnen weggesnoeid worden, dikke scheuten mogen wat langer blijven. Bij nieuwe en zwakgroeiende rozen kunnen de takken tot op 2 à 3 ogen teruggesnoeid worden. Bij sterkere rozen tot 4 à 5 ogen. Kortom zwak groeiende rozen moeten sterker worden teruggesnoeid! 

De winter: 
In het najaar kan de roos terug geknipt worden tot 70 centimeter. Aan het einde van de herfst mag de oculatieplek (plaats waar de roos uitgroeit) van de roos bedekt worden! Dit om vorstschade te voorkomen. Vooral rozen om stam moeten beschermd worden. Een vuiliszak met luchtgaatjes over het bolletje takken heen helpt al! 

Goede voeding: 
Een roos bloeit rijker en voller als de bodem goed is en de hoeveelheid voeding goed is. Bij een optimale bemesting is weerstand tegen ziekten en plagen optimaal. Het Rozen-bloeipakket van ECOstyle bevat twee speciale meststoffen. Veel organische fosfor wat voor een optimale bloei zorgt en Basaltmeel dat de natuurlijke weerstand verhoogt. Ook Rozen-AZ is een hoogwaardige meststof voor de roos. In de juiste samenstelling toegevoegde voedingsstoffen voor de roos zorgen voor een sterke roos.

Ziekten en Plagen: 
Toch kunnen ziekten en plagen voorkomen op rozen. Vooral aantasting door luis is een veel voorkomend probleem. Goede bemesting, regelmatig snoeien en verwijderen van afgevallen blad helpt al om ziekten minder kans te geven. Meeldauw, Sterrenroetdauw en rozenroest zijn veel voorkomende ziekten bij de roos. Meeldauw is herkenbaar aan het witte laagje; Sterrenroetdauw is zichtbaar op bladeren als zwarte, stervormige vlekken. Rozenroest kenmerkt zich door roodachtige vlekken op het blad. Oplossingen voor ziekten en plagen kunt u ook vinden bij ECOstyle; voorbeelden zijn Spruzit (tegen luizen en ander ongedierte), Silinal (tegen echte meeldauw en andere schimmelziekten), RozenSpray (preventief en curatief tegen echte meeldauw), Vital (een preventief middel tegen schimmelziekten) en Plantschoon tegen luizen. 

(Bron: Ecostyle)