Geen producten (0)

Een gazon voor je plezier

Een gazon voor je plezier

De meeste Nederlanders hebben een gazon. Lekker om op te zitten en kinderen en huisdieren ravotten graag op het groene tapijt. Soms is een gazon alleen voor de sier aangelegd en loopt er alleen af en toe iemand overheen om te maaien. Een gazon biedt dus voor elk wat wils. Eén ding hebben alle gazon-liefhebbers gemeen: iedereen wil graag een mooie, groene grasmat, zonder mos of onkruid. Het 7-Stappenplan van ECOstyle helpt u bij het verbeteren en onderhouden van uw gazon.

Met het ECOstyle 7-Stappenplan werkt u op duurzame wijze aan een gezonde grasmat, waarbij mos en onkruid geen kans krijgen. Het principe is heel eenvoudig; door het stappenplan te volgen, werkt u aan een optimale conditie van uw bodem en ontstaan de ideale omstandigheden voor een mooie gazon. Een gazon in topvorm, sterk en gezond! Mos en onkruid krijgen daardoor geen kans zich te ontwikkelen. Uw gazon krijgt een mooie, diepgroene kleur en is mosvrij als u als het ECOstyle 7-Stappenplan volgt! Het 7-Stappenplan is zeer geschikt als u last heeft van een geel gras of bruin gras, een slechte grasmat, een kaal grasveld of als u last heeft van mos in uw gazon.

U heeft al een mooi gazon? 
Een fraaie grasmat mooi houden is een kwestie van goed onderhoud en bemesten. Twee keer per jaar, in het voorjaar en aan het eind van de zomer, strooit u Gazon-AZ en AZ-kalk. In het najaar strooit u Cocopeat Plantaarde en Compost. Dat is alles! En natuurlijk regelmatig maaien. U kunt het maaisel gerust laten liggen. De bodembacteriën in Gazon-AZ breken het snel af. Onder de grond ontstaat een breed vertakt en sterk wortelstelsel, dat boven de grond zorgt voor fraai gras dat tegen een stootje kan.

U wilt uw gazon verbeteren? 
Het 7-Stappenplan van ECOstyle helpt u een handje als uw gazon een opknapbeurt kan gebruiken.

Stap 1: Verticuteren van het gazon

Indien mos aanwezig is, moet dit zoveel als mogelijk worden verwijderd uit het gazon met een verticuteerhark of –machine.

Tip 1: Stap 1 t/m 4 mogen, indien gewenst op dezelfde dag uitgevoerd worden. Belangrijk: in tegenstelling tot niet-natuurlijke producten is de kans op verbranding of andere schade bij alle weersomstandigheden uitgesloten. Heeft u geen mos in het gazon begin dan bij stap 4. 

Stap 2: Doorzaaien gazon met Graszaad-Extra

Bij het doorzaaien van kale plekken in het gazon of bij het volledig opnieuw inzaaien van een gazon kunnen kleine factoren grote invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Met een aantal eenvoudige spelregels kan een mooi gazon verkregen worden. Worden deze regels opgevolgd, dan kan het resultaat niet mislukken. Wordt dit niet volgens het 7-Stappenplan gedaan, dan kiemt het gestrooide graszaad moeilijk en kunnen de kale plekken ingenomen worden door onkruiden, mos of slechte grasrassen, zoals straatgras. In een gezonde, sterke grasmat hebben mos en onkruid minder kans.

Tip 2: Na het verticuteren moet het gehele gazon doorgezaaid worden met Graszaad-Extra. Voorkom dat de grond gedurende twee weken na het doorzaaien uitdroogt. De toplaag moet vochtig zijn.

Tip 3: Bij het aanleggen van een nieuw gazon is een juiste bodembewerking van groot belang. Voor het inzaaien kunt u gebruik maken van Graszaad-Inzaai.

Stap 3: AZ-Kalk strooien
AZ-kalk verhoogt de pH-waarde van de grond waardoor deze minder zuur wordt. AZ-Kalk is de ideale gazon kalk. Met bekalken alleen verdwijnt het mos niet, maar de meeste mossoorten ontwikkelen zich slecht op een kalkrijke bodem. AZ-kalk bevat noodzakelijke bodembacteriën en schimmelcultures. Deze activeren onmiddellijk na toepassing opnieuw de bodem en de wortelontwikkeling van het gazon. AZ-kalk mag op elk gewenst tijdstip en onder alle weersomstandigheden gestrooid worden.

Tip 4: Gazon-AZ en AZ-kalk hoeven na het uitstrooien niet te worden ingeregend.

Stap 4: Met Gazon-AZ bemesten

Gazon-AZ is een volledig natuurlijke gazonmeststof op basis van een uniek, grotendeels plantaardig recept. Het bevat alle voedingsstoffen voor het gazon in de juiste verhoudingen. Tevens zijn micro-organismen en bacteriën toegevoegd, die het bodemleven onmiddellijk na het uitstrooien activeren. Opzienbarend zijn de resultaten van de cellulose-afbrekende micro-organismen. Deze blijven in de bovenlaag van de grond aanwezig en breken dood organisch materiaal, zoals mosresten en grasmaaisel, snel af. Verticuteren is vanaf nu niet 
meer noodzakelijk.

Tip 5: De normale maaihoogte is voor een siergazon 3 cm en voor een speelgazon 4 cm.

Stap 5: Grasmaaisel laten liggen

De voorjaarswerkzaamheden zijn nu uitgevoerd. Voorlopig hoeft er niets anders meer te gebeuren aan het gazon dan regelmatig te maaien. Men kan vanaf het begin van het seizoen het korte grasmaaisel laten liggen, wat veel tuinafval bespaart en een extra bemesting geeft. De bacteriën breken binnen 2 dagen dit maaisel volledig af. Dit grasafval dient na afbraak weer als voeding voor het bodemleven van uw gazon en de organische kringloop is weer hersteld!

Tip 6: Als de (zomer)temperatuur boven de 25°C uitkomt is het raadzaam de grasmaaier op 6 cm in te stellen. Het langere gras creëert zijn eigen schaduw, waardoor wortelverbranding van het gras en uitdroging van de grond wordt voorkomen. Indien de zomertemperatuur rond de 30°C komt, is het raadzaam het gras met rust te laten en niet meer te maaien.

Tip 7: Maai het gazon met een ‘mulch-maaier " of met een grasmaaier op de "mulchstand".

Stap 6: Tweede bemesting met Gazon-AZ

Vooral de tweede bemesting met Gazon-AZ gedurende de zomermaanden (vanaf juli) is noodzakelijk om mosvorming in de winter te voorkomen. Wanneer het gazon in de zomer niet bemest wordt zullen de voedingsstoffen rond augustus uit de grond verdwenen zijn. Het gazon komt dan voeding tekort waardoor het gras niet meer kan concurreren met het mos. Er ontstaat in de herfst een zwakke grasgroei met een open graszode en kale plekken tot gevolg. Zodra de temperatuur aan het begin van de winter beneden de 5°C komt, stopt de grasgroei volledig. Mos groeit gewoon door bij dergelijke lage temperaturen en kan bij onvoldoende voorraad van voeding in de bodem in de wintermaanden, weer toeslaan.

Stap 7: Cocopeat strooien

Vanaf half oktober kan het gazon afgestrooid worden met Cocopeat Gazon. Cocopeat is organisch materiaal dat veel vocht kan absorberen, waardoor de structuur en het vochtvasthoudend vermogen van het gazon verbeteren. Door zijn rulle karakter kan mos op Cocopeat vrijwel niet tot ontwikkeling komen. Cocopeat werkt niet verzurend op de bodem aangezien het pH-neutraal is. Voordat Cocopeat Gazon gestrooid wordt, is het belangrijk om de pH-waarde te meten. Is deze lager dan 5.5, dan is er een tweede bekalking met AZ-kalk nodig.

Voor het 7-Stappenplan voor een mosvrij en diepgroen gazon heeft u in totaal de volgende ECOstyle-producten nodig:

Gazon-AZ
AZ-Kalk
Graszaad-Extra
Cocopeat Gazon
7 stappenplan Ecostyle

7 stappenplan Ecostyle